torstai 18. kesäkuuta 2015

Lähtö ja vapaa vaellus

Päivi ja Santeri Kannisto: Vapaana elämisen taito (2014)


En tiedä, mistä mahtaa johtua, että olen aina ollut kiinnostunut kirjoista, jotka kertovat luopumisesta, selviytymisestä, lähtemisestä, asketismista, ponnistelusta, pelkistämisestä, keskittymisestä olennaiseen, vaeltamisesta yksin, omaehtoisuudesta, vapaasta tahdosta, henkisestä kasvusta ja muutoksesta, itsemääräämisoikeudesta, ilmaisun vapaudesta ja kaiken turhan karsimisesta. Se on luksuselämää ja todellisuutta vain kaikkein rohkeimmille, niille, jotka eivät ole alistuneet biovallan (Foucault) käskyläisiksi.

Mainituista teemoista on kirjoitettu valtavasti, koska kiinnostus on suurta. Jo se todistaa, että vapaa vaellus on harvojen ulottuvilla ja siksi kertomisen arvoista. Aiheessa on sellaista elämää suurempaa, joka johtaa etsimään vastausta kysymyksiin kuka olen, olenko käsittänyt mitään oikein. Lähtemisenkaipuu on universaalia, se ymmärretään kaikkialla maailmassa. Juuri tähän Daniel Defoen kirjoittaman Robinson Crusoen viehätys perustuu: 300 vuotta sitten julkaistu tarina elää edelleen yli kulttuurirajojen.

Päivi ja Santeri Kannisto rupesivat nomadeiksi nopean päätöksen tuloksena heti häidensä jälkeen. Sitä ennen he olivat ehtineet maistaa sitä elämää, jonka määrittävät muiden odotukset ja yhteiskunnan konventiot. Vapaus olla maaton ja ilman omaisuutta, vapaus olla myötäilemättä muiden näkemyksiä, vastata tekemisistään vain itselle, kieltäytyä noudattamasta kaikkea hallitsevan talouden vaatimuksia, vapaus olla olematta tilivelvollinen kenellekään – siinä teesit, joiden sisällä he alkoivat elää.

Kannistot ovat kiertäneet maapallon useita kertoja. He viettävät eri pituisia jaksoja yhdessä paikassa ja lähtevät sinne, minne kulloinkin mieli tekee. Kirjoittaminen on molempien tärkeä tehtävä. Vapaana elämisen taito vie lukijan tapaamaan toisia kiertolaisia, näkemään elämää muualla, kuuntelemaan puhetta maailmasta, globalisaatiosta ja perimmäisestä vapaudesta. Kirjan tyyli on maanläheinen ja selväjärkinen, koko ajan tekisi mieli kysellä lisää.

Voiko vapautensa eteen tehdä mitään, vaikka ei matkustaisikaan ympäri maailmaa koko omaisuus käsimatkatavaroissa? Päivi ja Santeri sanovat, että kyllä. Unohda vakuutukset ja eläkkeet, älä enää äänestä, katkaise uraputki, lopeta työnteko, kohtuullista kulutustasi, jätä verot maksamatta, elä vaihdanta- tai lahjataloudessa, dyykkaa roskiksia, paranna itsesi terveellisellä ruoalla, kunnioita luontoa, tutustu kiinnostaviin ihmisiin, keskustele, lue ja opiskele mitä ikinä tahdot, etsi yhteisö, jossa haluat toimia. Aloita vaikka sulkemalla facebook-sivusi, hävittämällä puhelin ja televisio. Liian rajua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti